No niin,minäkin ajattelin laittaa tänne vähän tuntojani tästä keikasta,ennen kuin kaikki unohtuu. Tämä Hgin Keikkani oli n. 15. Bruce-keikkani,ensimmäinen oli -93 Tukholmassa. Sen jälkeen on joka rundilla tullut käytyä,joillakin kiertueilla olen nähnyt useammankin vedon.
Tähän keikkaan lähdin asenteella että koska aika ja sen myötä ikä tekee vääjämättömästi työtään kaikkien meidän osalta, myös Bruce vanhenee, ja tämä saattaa olla hyvin todennäköisesti viimeinen kerta kun Bruce ja bändi rundaavat,ainakaan maailman laajuisesti. Myös jo viime vuonna näkemäni pätkät Brucen vedoista sekä haastatteluista kertoivat karua kieltään siitä että Brucekaan ei ole päässyt pakoon ikäänsä: miehessä alkaa olla huomattavia papparais-viboja ja kaikki hidastuu. Lähdin siis jättämään jäähyväisiä Brucelle,jonka musiikki on ollut minulle todella merkityksellistä 13-vuotiaasta saakka kun silloin siihen tutustuin. Jäähyväisten jättäminen ei koskaan ole helppoa, mutta kaikki olemme alisteisia vuosille, ja sille emme voi mitään. Minulla ei toisaalta ollut tälle keikalle mitään odotuksia siitä miten se voisi olla "parempi","yllätyksellisempi", fyysisesti kovempi tms. verrattuna mihinkään aiempaan näkemistäni sillä jotkut niistä ovat olleet tosi kovia juttuja. Tiesin että Bruce ei voi enää heittää sellaisia keikkoja kuin ennen. En siis odottanut oikeastaan mitään, vaan halusin oikeastaan nähdä vielä vanhan "ystävän" mahdollisesti viimeistä kertaa
Tähän lähtötilanteeseen nähden olin yllättynyt näkemästäni ja kokemastani. Bruce ja bändi heittivät erittäin hyvän keikan. Bruce oli skarppina ja tosiaan läsnä koko keikan ajan. Laulu sujui ehkä alun pienen himmailun jälkeen hienosti ja oli tosi sujuvaa myös kovemmissa biiseissä. Biisien välissä ei paljon taukoja pidetty ja meno oli tiukkaa. Brucen omat soolot menivät välillä hyvin ja välillä vihkoon,mutta siihenhän on totuttu jo viimeisen 20 vuoden ajan. Ei tämä keikka ollut siinäkään mielessä niitä huonoimpia. Max jaksoi rummuttaa voimalla vieläkin ja oikeastaan kaikkien ja soitto ja laulu Nilsiä lukuunottamatta oli todella hyvää.
Nils heitti visuaalisesti yleisöä innostavat BTN ja Youngstown soolot mutta ne kuulostivat omaan korvaan aivan hirveiltä. Kun aikaisemmilla kiertueilla niissä on ollut jokin punainen lanka - melodia tai intensiivisyyden asteittainen kasvattaminen - nyt niissä ei ollut päätä ei häntää. Vanhasta oli jäljellä ainoastaan tilutuksen nopeus. Vääriä nuotteja tuli kasapäin ja soolot olivat täyttä sekasotkua. Pelkästään tämän keikan nähtyäni sanoisin että Nilsille ei ehkä tämäntyyppisiä sooloja kannattaisi enää antaa soitettavaksi. Se on sääli sillä juuri esim Youngstownin soolospotti nosti ennen mm. Ullevin fiiliksen hirveisiin sfääreihin.
Reason To Believestä hain punaista lankaa oikeastaan koko biisin ajan sitä kuitenkaan löytämättä. Soitto ja lauluhan menivät tosi hyvin ja yllätysmomenttiahan tästä sovituksesta löytyi. Mutta mitä järkeä on sovittaa tällainen alunperin synkkä tilitysbiisi joksikin isoksi ja "mukaansa tempaavaksi" iloiseksi blues-pohjaiseksi iloitteluksi ja keksiä kaikille bändin jäsenille siihen jotain soitettavaa? Vaikka lähes kaikki biisit pystyykin tuollaiseksi sovittamaan se ei silti tarkoita että niin kannattaisi tehdä. Tämän bändin ei tsrvitse todistrlla enää mitään tuollaisilla tempuilla. Myös Nilsin slidekitara meni tässä biisin loppupuolella kauas hyvän maun tuolle puolen. Jotenkin jännä että joskus niin tyylikkäästi soittanut mies on unohtanut vanhemmiten että yleensä less is more
Hakeuduin stadikalla miksauspöydän kieppeille josta saatoin kuunnella keikkaa niin kuin soundimielessä "oli tarkoitettu". Pystyin näin vähän etäämmältä saamaan mielestäni myös visuaalisemman kokonaiskuvan siitä mitä lavalla tapahtuu myös screenien kautta. Joskus eka riveissä heiluessani minua on jäänyt harmittamaan kuinka rajoittunut oli se näkymä minkä bändiin ja musaan sain - en koskaan onnistunut näkemään screenille valittuja close-uppeja pikku jutuista tai toisessa päässä olevan bändin jäsenen tekemiä juttuja. Olin siis keskimmäisessä seisomakatsomossa. Pittiliput jäivät tarkoituksella ostamatta sillä halusin nyt saada paremmin kokonaiskuvaa
Yleisesti ottaen keikan miksaus ja soundit olivat tasokasta ja hyvää mutta yksittäisiä lapsuksia kuitenkin riitti: Nilsin soolojen alta ei juuri muuta ääntä kuulunut ja useat Brucen biiseissä olevat teemat ja riffit unohdettiin miksata kuuluviin. Esimerkkinä vaikka Backstreetsin käyntiin lähdettyä tuleva Brucen soittama teema. Aika peruskauraa,en ymmärrä miksei miksaaja päässyt näihin mukaan. Kolmen-neljän kitaran miksaus kuitenkin oli saatu hyvin kuriin eikä soundi puuroutunut tältä osin.
Aloitusbiisinä Lonesome Day ei minusta toiminut. Se ei toisaalta ollut heti kärkeen koko stadionin räjäyttävä kaikkien tuntema biisi eikä toisaalta myöskään mikään harvinainen hard core faneille suunnattu tunnelma/tykitys pala. My Love tai ehkä harvinaisemmista joku Night tai tunnetuimmista Badlands olisi voinut toimia. No, luultavasti oli kyse keikan poliittisten "teemojen" mukaisesta biisistä (?) mutta itselle ei toiminut.
Keikan biisilistahan oli oikeastaan Greatest Hits-painotteinen. Kun nämä samat Dancingit ja Badlandsit on todistanut livenä tarpeeksi monta kertaa,niissä ei ole enää sitä tunnustuksellista raakuutta, vaan niistä tulee jonkinlaista rutiinia,joissa yleisönkin tulee toimia aina jotain kaavaa noudattaen ja se ei vaan itselle toimi. Etäisyys siihen että biisin kokee uutena tekee sen että biisin sanat eivät enää liikuta kuin silloin joskus ennen. Ongelma on varmasti lähinnä omassa itsessä mutta tiettyjä biisejä kun on kuullut monta kertaa, niiden alkuperäinen palo ja viesti eivät enää välity tuoreena. Se on oikeastaan mahdottomuus. Siksi Greatest Hits ei olisi oikein kiinnostanut. Mutta versiothsn olivat suht hyviä joten ilo oli kuitenkin niitä katsella ja kuunnella.
Long Walk Homesta tykkäsin. Magic-kiertueella tämä ei ollut lempipalojani mutta nykyiseen USAn poliittiseen ilmastoon - miksei myös Suomen - peilattaessa oli tosi hyvä veto. Tarvitsemme kaikki muistutusta siitä keitä me olemme,mihin uskomme ja mitä asioita me ja aiemmat sukupolvet ovat halunneet pitää kiveen kirjoitettuna.
Toinen biisi mistä erityisesti tykkäsin ja joka oli jossain määrin uusi juttu oli Ghosts. Tietynlainen ilo meidät jättäneiden ihmisten tuntemisesta ja mukana pitämisestä edelleen välittyi tarttuvassa kertosäkeistössä. Vaikka taustaidea liittyi keikan kuolevaisuuden teemaan,siitä ei tullut surullinen vaan pikemminkin voimaantunut fiilis. Tälllaisia voimaantumisen fiiliksiä Bruce on aina pystynyt hyvillä keikoillaan antamaan,onneksi myös tällä kertaa!
Workingistä ja Darlingtonista tykkäsin myös. Nämä kaksi muodostivat hyvä parivaljakon ja oli hienoa nähdä Brucen,bändin ja yleisön rentoa soittamisen ilon jakamista. Nämä biisit sopivat täysin kesäiltaan stadionilla,BITUSAn mini-versiolle en oikeastaan nähnyt mitään tilausta keikalla. BITUSA-levystä tuli monta raitaa (6?) ,liekkö Brucella ollut eka Suomen keikastaan muistikuvia että stadion ja viileät suomalaiset lämmitetään juuri niillä?
Ennalta odotin että keikalla tulee jotenkin alleviivattuna kuolevaisuuden ja menettämisen teemaa mutta loppujen lopuksi minulle jäi mieleen vain iloinen hittipotpuri,kaunis kesäpäivä,yllättävän pirteä ikääntynyt porukka soittamassa (ja kuuntelemassa!) sekä eturivin lapsen loistavat silmät huuliharpun saadessaan. Ehkä sen pitikin mennä näin. Jos tämä oli viimeinen kosketuksemme Bruce-keikkoihin,se oli täynnä elämäniloa oleva,Brucen live-uraa hyvin kuvastava illanvietto jossa musiikin jakamisen ilo Brucen ja yleisön välissä oli käsin kosketeltavaa. Tätä yhteyttähän kumpikin osapuoli on aina halunnut vaalia ja kasvattaa.
